Bevrijd van schaamte en schuld

lfwk20160913-img_8029


Bevrijd van schaamte en schuld
– seksuele beleving na seksueel misbruik

In het januari 2015 kregen mijn ideeën en gedachten van de afgelopen jaren vorm. En hoe ik dat moest aanpakken. Ik wist op dat moment welk doel ik voor ogen had en hoe ik dat doel weleens zou kunnen bereiken.

Mijn eigen verhaal als misbruikt kind dat als latere volwassene seksueel gezien behoorlijk verknipt in het leven stond. Dát is het uitgangspunt van het boek. Ook zou ik mijn jaren van verwerking, tegenslagen, hulpverleners, opnieuw slachtoffer zijn en depressies beschrijven. Zo open en bloot als het maar kan. Dit zag ik als noodzaak om het doel te bereiken.

Doel. Een verbeterd en realistisch inzicht binnen de hulpverlening. Een kanteling, verandering, aanpassing, verdieping binnen de hulpverlening van seksueel misbruik. Een noodzakelijk doel, gezien ik er steeds meer achter kwam dat seksualiteit niet alleen voor mij een issue was. En dat bracht me meteen naar mijn volgende wens!

Ik besloot het breder te trekken dan ‘slechts’ mijn verhaal. Via mijn netwerk op social media kwam ik met verschillende mensen in contact en door mijn oproep waarin ik vroeg of er mensen geïnterviewd willen worden, kwamen er vele reacties. Ik heb met vele van hen een diepte-interview gevoerd, de meest intieme vragen gesteld over het misbruik, aanrakingen en intimiteit, seksualiteit, penetratie en het orgasme. En dit waren heftige verhalen! Herkenbaarheid! Waarin een heldere en zeer duidelijke rode draad loopt. Deze rode draad is te lezen in het boek.

Het boek bevat veel informatie en uitleg. En heel veel herkenbare stukken. Over de hel van verwerking, vriendschappen, vertrouwen, eenzaamheid, eetstoornis en (de ontdekkingstocht naar) seksualiteit.

Heftig boek, absoluut.
Seksueel misbruik is heftig.
Om een verandering in de hulpverlening duidelijk te maken is heldere taal nodig.

september 2016
Auteur Brigitte M. Lommers
Uitgeverij Elikser, Leeuwarden
ISBN 978-90-8954-888-7
Paperback, 244 pagina’s
€ 22,50

Te bestellen via info@brigitte-lommers.nl en via bol.com | ECI | Bruna | boekhandels | uitgeverij Elikser | AKO en te leen bij bibliotheken.